Araştırma Alanları
Gıda Bilimleri
Gıda Teknolojisi
Akademik Unvanlar / Görevler
2019 - Devam Ediyor
2019 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji, Gıda Mühendisliği
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2023
20233D printable vegan plant-based meat analogue: Fortification with three different mushrooms, investigation of printability, and characterization
Demircan E., Aydar E. F., Mertdinc (Mertdinç) Z., Kasapoglu (Kasapoğlu) K. N., Ozcelik (Özçelik) B.
Food Research International , cilt.173, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Proximate analysis and fatty acid, mineral and soluble carbohydrate profiles of some brown macroalgae collected from Turkiye coasts
Yucetepe A., Aydar E. F., Okudan E. S., Ozcelik B., Durmaz G.
ZEITSCHRIFT FUR NATURFORSCHUNG SECTION C-A JOURNAL OF BIOSCIENCES , cilt.78, ss.261-269, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023A new plant-based milk alternative of Pistacia vera geographically indicated in Türkiye: Antioxidant activity, in vitro bio-accessibility, and sensory characteristics
Mertdinç Z., Aydar E. F., Kadı İ. H., Demircan E., Koca Çetinkaya S., Günşar B.
Food Bioscience , cilt.53, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Kidney bean (Phaseolus vulgaris L.) milk substitute as a novel plant-based drink: Fatty acid profile, antioxidant activity, in-vitro phenolic bio-accessibility and sensory characteristics
Aydar E. F., Mertdinç Z., Demircan E., Koca Çetinkaya S., Günşar B.
Innovative Food Science and Emerging Technologies , cilt.83, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Santalum Genus: phytochemical constituents, biological activities and health promoting-effects
Sharifi-Rad J., Quispe C., Turgumbayeva A., Mertdinç Z., Tutuncu S., Aydar E. F., et al.
ZEITSCHRIFT FUR NATURFORSCHUNG SECTION C-A JOURNAL OF BIOSCIENCES , cilt.78, ss.9-25, 2023 (SCI-Expanded)
2022
2022A Review of Recent Studies on the Antioxidant and Anti-Infectious Properties of Senna Plants
Alshehri M. M., Quispe C., Herrera-Bravo J., Sharifi-Rad J., Tutuncu S., Aydar E. F., et al.
OXIDATIVE MEDICINE AND CELLULAR LONGEVITY , cilt.2022, 2022 (SCI-Expanded)
2020
2020Plant-based milk substitutes: Bioactive compounds, conventional and novel processes, bioavailability studies, and health effects
Aydar E. F., Tutuncu S., Özçelik B.
JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS , cilt.70, 2020 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2020
2020Geographical Indications of Turkish Olive Oils : Evaluation of Quality and Sensory Properties of Thirty EVOOs From 4 Different Regions By Acredited Turkish Sensory Panel And Quality Parameters
ÖZÇELİK B., Arucu D., Ünsal S., AYDAR E. F., MERTDİNÇ Z.
International Journal of Advanced Science and Technology , cilt.29, ss.1896-1903, 2020 (Hakemli Dergi)
Hakemli Kongre / Sempozyum Bildiri Kitaplarında Yer Alan Yayınlar
2022
2022Kars Yöresine Ait Kavılca Buğdayı ile Modern Ekmeklik Buğdayın Mineral Profillerinin Karşılaştırılması
AYDAR E. F., Demircan E., MERTDİNÇ Z., Kahraman T., ÖZÇELİK B.
9. Ulusal Tarım Kongresi, 14 Ekim 2022
2022
2022Mineral profile of enriched modern bread with an ancient Anatolian wheat from Türkiye
AYDAR E. F., Demircan E., MERTDİNÇ Z., Kahraman T., ÖZÇELİK B.
14th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods, 02 Ekim 2022
2022
2022Integration of T. turgidum to industrial bread production for regional economic development in Turkey
Aydar E. F., Demircan E., Mertdinç Z., Özçelik B., Kahraman T.
20th ICC Conference, Vienna, Avusturya, 01 Temmuz 2022
2022
2022Consumer Preference Survey in Turkey for Plant-Based Milk Substitutes
Mertdinç Z., Aydar E. F., Tütüncü S., Özgüven M., Günşar B.
II-INTERNATIONAL SCIENTIFIC AND PRACTICAL CONFERENCE “PROBLEMS AND PROSPECTS OF INNOVATIVE MACHINERY AND TECHNOLOGIES IN THE AGRI-FOOD CHAIN, Toskent, Özbekistan, 22 Nisan 2022
2022
2022Effect of ancient wheat (Triticum turgidum ssp. dicoccum) on total flavonoid content and total antioxidant capacity of bread
AYDAR E. F., Demircan E., MERTDİNÇ Z., Kahraman T., Gültekin M., ÖZÇELİK B.
II-INTERNATIONAL SCIENTIFIC AND PRACTICAL CONFERENCE “PROBLEMS AND PROSPECTS OF INNOVATIVE MACHINERY AND TECHNOLOGIES IN THE AGRI-FOOD CHAIN”, Özbekistan, 22 Nisan 2022
2020
2020EFFECTS OF FERMENTATION ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF PLANT-BASED MILK SUBSTITUTES
Mertdinç Z., Aydar E. F., Özçelik B.
MESMAP-6, İzmir, Türkiye, 15 - 17 Ekim 2020, ss.53
Desteklenen Projeler
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorSüperkiritik Ekstraksiyon ile Çeşitli Yerel Bitkilerden Antioksidan ve Besin Desteği Üretimi ve Bunların Protein Biyoyarayışlılığı Artırılmış Fonksiyonel Bitkisel Kırmızı Et Analogu Üretiminde Kullanımı Amacıyla 3D Baskı Teknolojilerinin Uygulanması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Özçelik B. (Yürütücü), Kasapoğlu K. N., Aydar E. F., Mertdinç Z., Demircan E.
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam Ediyor