İndirgeyici Silan Kenetlenme Reaksiyonu ile Fonksiyonel Polieter Sentezi


Durmaz H. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2020
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2022

Proje Özeti

Polieterler polimer kimyasının özel sınıflarından olup hem bilimsel hem de endüstriyel ölçekte günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Özellikle, alifatik polieterler gelişen teknoloji ile birlikte artık ticari olarak da satılabilmektedir. Kimya alanın birçok disiplininde kullanılan son derece biyouyumlu poli(etilen glikol) (PEG) alifatik polieter sınıfının en tanınan polimeridir. Aromatik polieterler ise yüksek ısısal ve oksidasyon kararlılıkları nedeniyle başta havacılık sektörü olmak üzere birçok endüstriyel uygulamada kullanılmaktadır Diğer yandan, hem alifatik hem de aromatik polieter sentezlerinin en önemli sıkıntılarının başında son derece sınırlı monomer seçeneği ve son derece zahmetli polimerleşme yöntemleri gelmektedir. Örneğin, alifatik polieterler ya anyonik halka açılma polimerleşmesi (AROP) ya da asit-katalizli halka açılma polimerleşmesi ile hazırlanırken, aromatik polieterler ise metal katalizör varlığında ve baz kullanılarak genellikle yüksek sıcaklıklarda hazırlanmaktadır. Dolayısıyla, hem iyonik polimerleşmenin hem de aromatik polieter sentezinin zorluklarını ortadan kaldırabilecek yeni polieter sentez yöntemlerinin geliştirilmesi her zaman arzu edilmektedir.

 

İndirgeyici Silan Kenetlenme (İSK) tepkimeleri bir aldehit veya bir keton bileşiğinin sahip olduğu karbonil gruplarının alkol, tiyol veya amin bileşikleri ile bir silisyum bileşiği ve bir katalizör (asit, Lewis asit veya metal halojenürler) varlığında eter, tiyoeter veya farklı amin yapılarının elde edildiği organik reaksiyonlardır. Bu tepkime tipini cazip kılan en önemli özellik şüphesiz birçok aldehit veya keton ve ayrıca alkol, tiyol veya amin bileşiklerinin ticari olarak kolaylıkla temin edilebilmesi ve tepkime koşullarının son derece yumuşak olmasıdır. Özellikle 2017 yılında Lee ve Morandi tarafından yapılan bir çalışmada hem indirgen hem de Lewis asit karakterini taşıyan klorodimetil silan (Me2SiHCl) bileşiği kullanılarak da asimetrik eter yapılarının son derece ılıman koşullarda hazırlanabildiği gösterilmiştir.

 

Bu bağlamda, özellikle son yıllarda yalnızca polimer kimyasının değil aynı zamanda kimyanın tüm disiplinlerinin beklentisini karşılayacak şekilde sentez yöntemlerinin geliştirilmesi ve bunun makromoleküler yapılara uygulanmasının son derece popüler hale geldiği gerçeğinden yola çıkarak bu proje ile, ilk defa İSK tepkimesi polimer kimyasına adapte edilecek ve bu yolla fonksiyonel polieter sentezleri gerçekleştirilecektir. Bu amaçla, öncelikle ana zincirinde karbonil içeren poliketon açiklik dien metatez (ADMET) polimerleşmesi ile hazırlanacak ve belirli bir mono alkol bileşiği ile klorodimetilsilan varlığında tepkimeye sokulacaktır. Tepkime etkinliği 1H NMR ve FT-IR ile takip edilecektir. Uygun deneysel koşulların (süre, klorodimetil silan ve alkol miktarı) belirlenmesinin ardından, farklı mono alkol bileşikleri poliketon ile tepkimeye sokularak fonksiyonel polieter sentezi gerçekleştirilmiş olacaktır. Daha sonra, belirlenen uygun deneysel koşullar ile bir dialdehit ve bir diol bileşiği klorodimetilsilan varlığında tepkimeye sokularak lineer polieter sentezi gerçekleştirilecektir. Son olarak, mono ve ditiyol bileşikleri de polimerleşmelerde kullanılarak fonksiyonel politiyoeter sentezinin de İSK yöntemi ile ne denli gerçekleşebileceği belirlenecektir. Özetle, bu proje ile birlikte son derece yeni bir polieter sentez yöntemi polimer bilimine kazandırılacaktır