Sensorless permanent magnet synchronous machine control based on stator feedforward voltage estimation


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Okan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mechatronics Engineering Ph.D. Program, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: ÖMER CİHAN KIVANÇ

Danışman: Salih Barış Öztürk

Özet:

Yapılan çalışmada sürekli mıknatıslı senkron makineler (SMSM) için düşük maliyetli, yüksek performanslı bir pozisyon sensörsüz kontrol metodu önerilmektedir. Önerilen metotta ileri-geri beslemeli dq–ekseni stator gerilimleri, SMSM sürekli hal denklemleri kullanılarak sensörsüz kontrol algoritması elde dilmiştir. PI akım kontrolörlerinin çıkış değerlerinden faydalanılarak ileri-geri beslemeli stator gerilim modelleri oluşturulmuştur. Önerilen yöntem hızlı değişim gösteren parametrelerin tahmininde ileri-geri beslemeli stator gerilimi tahmin yöntemini kullanırken, yavaş değişim gösteren stator direnci ve rotor halkalanma akısı parametrelerini model referans adaptif system (MRAS) ile tahmin etmektedir. Önerilen metodun back-EMF tahminine dayalı bir yöntem olması sebebiyle parametre değişiminden kaynaklanan bozucu etkiler MRAS ile çoklu parametre tahmini yapılarak, online parametre güncellemesi ile giderilmektedir. Literatürde ve endüstride kullanılan diğer sensörsüz kontrol metotları ile karşılaştırıldığında basit, uygulanabilir ve geniş hız aralığında verimli çalışan bir metot elde edilmiştir.

Geliştirilen metodun düşük maliyetli SMSM tahrik sistemlerine entegrasyonunu sağlamak amacıyla rotor pozisyon açısına ihtiyaç duymayan bir dört anahtarlı üç fazlı evirici yapısı için uzay vektör darbe genişlik modülasyonu (UVDGM) yöntemi önerilmektedir. Böylelikle küçük güçlü SMSM’de düşük hızlarda etkin bir kontrol yöntemi sağlanmış olacaktır.

Yapılan çalışmanın akış organizasyonu sırasıyla ifade edilmektedir. Bölüm 1’de MATLAB/Simulink programında yer alan MATLAB fonksiyonları kullanılarak pozisyon sensörüne sahip bir SMSM’nin alan-yönlendirmeli kontrolünün modelleme ve simülasyonu yapılmıştır. Bölüm 2’de MRAS metodu ile çoklu parameter tahmini yapılarak SMSM için basit ve verimli bir ileri-geri stator gerilim tahminine dayalı pozisyon sensörsüz kontrol metodu geliştirilmiş ve detaylı bir şekilde ifade edilmiştir. Bölüm 3’de pozisyon sensörlü SMSM’nin hız kontrolü için dört anahtarlı evirici topolojisi ve düşük maliyetli, verimli bir kontrol algoritması geliştirilmiştir. Bölüm 4’de SMSM hız kontrolü için ileri-geri beslemeli stator gerilim tahminine dayalı bir sensörsüz kontrol algoritması geliştirilmiş ve Bölüm 3’de önerilen eksiltilmiş anahtarlı evirici topoloji kullanılarak düşük maliyetli bir tahrik sistemi elde edilmiştir. Bölüm 5’de ileri-geri beslemeli stator gerilim tahminine dayalı sensörsüz kontrol algoritması çoklu parametre tahmini ile bir arada uygulanmış ve doğrudan tahrikli, küçük güçlü SMSG’lerin geniş bir hız aralığında çalışmasına imkan tanıyan bir sensörsüz kontrol metodu geliştirilmiştir. Bölüm 6’da ise Bölüm 5’de önerilen sensörsüz kontrol algoritması düşük maliyetli ve eksiltilmiş anahtarlı, sırt-sırta bağlı, iki seviyeli çevirici kontrollü SMSG’ler için geliştirilmiş ve detaylı olarak anlatılmıştır. Geliştirilen metotlar simülasyon ve deneysel çalışmalar ile desteklenmiş ve Bölüm 7’de elde edilen bulgular ve sonuçlar ifade edilmiştir.