Fiziksel test sonuçlarının kök sebep çalışması ile ürün iyileştirme süreçlerine etkisi (İTÜ-GTTM'de yapılmış bir uygulama)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Deniz Ulaştırma Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUSTAFA BABAOĞLU

Danışman: İsmail Çiçek

Özet:

Bu çalışmanın amacı, GTTM’de yapılan gemi teçhizatları ve taşımacılıkta kullanılan ambalajlar ile ilgili yapılan testlerde, ürünlerin başarı oranlarını incelemek ve ilk testlerde başarısız olup, ürün geliştirme yapılarak tekrar testlerinden başarı ile geçen ürünlerde, yapılan iyileştirmeleri belirlemek ve kategorize ederek gelecekteki benzer ürünlerin testlerde daha yüksek başarı elde edebilmelerine katkı sağlayacak tavsiyelerde bulunabilmektir.

Deniz taşımacılığı ve ekonomisi, Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olmakla birlikte, Dünya ekonomisi açısından da stratejik öneme sahip sektörlerden birisidir. Birçok sektörde olduğu gibi denizcilik sektörü de, kurallara bağlı şekilde dizayn edilmiştir.

Deniz, hava ve karayolları taşımacılığında kullanılacak ambalajlar, kullanım amaçlarına göre oldukça fazla sayıda çeşitlilik göstermektedir. Çeşitli ebatlarda ve  dayanıklılıkta olan bu ambalajlar kullanım amaçlarına göre birçok üretim tekniği, malzeme ve tasarım detayları ile üretilmektedir. Bununla birlikte deniz taşımacılığının yapılmasını sağlayan gemilerinde çeşitli teçhizatlara sahip olduğu bilinmektedir. Riskler sebebiyle bu teçhizatlar ilgili kurallara bağlı olarak test edilmektedir. Gemi teçhizatlarının yanı sıra deniz, karayolları ve hava taşımacılığında kullanılan ambalajların da ilgili kurallara bağlı olarak test edilmeleri gerekmektedir.

Son yıllarda gittikçe artan konteynerizasyon eğilimi ile deniz taşımacılığında çeşitli boyutlarda ambalajların kullanımı artmıştır. Dökme yük gemileri yada tankerlerle taşınan birçok yük, günümüzde konteynerler ile taşınmaktadır. Bu eğilim beraberinde küçük ve orta boyutlardaki ambalajlara ihtiyacı artırmıştır. Birçok üretici bu talebi karşılayabilmek için çeşitli ambalajların üretimini yapmaktadır. Bu ambalajlara ve gemi teçhizatlarına gerekli testlerin yapılabilmesi için 2014 yılında GTTM, İTÜ bünyesinde kurulmuştur. Bugüne kadar GTTM testleri ile ilgili herhangi bir akademik çalışma yapılmaması nedeniyle, bu testlerin sonuçları ile ilgili yeterli bilgi ve istatistiksel veri bulunmamaktadır. GTTM bünyesinde yapılan testlerde, sayısal verileri anlamlı sonuçlar verebilecek düzeyde bulunması nedeniyle ambalaj testlerinin başarı oranlarına yönelerek, kök neden-sonuç ilişkileri incelenmiş ve analiz sonuçları elde edilmiştir.

Türkiye’de ilk ve tek olan GTTM merkezinde teste giren ürünlerin, başarı oranlarının yanı sıra gerekli test performansını ilk testte gösteremeyip, tekrar testleriyle başarıya ulaşan ürünlerde yapılan iyileştirmeler, beş farklı kategoride ayrıştırılmıştır. Üreticilerle ve test merkezi çalışanlarıyla, bilgi paylaşımı yapılarak, genel bir performans tablosu oluşturulmuştur.