Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Uçak Ve Uzay Bilimleri, Meteoroloji Mühendisliği
Araştırma Alanları: Atmosfer Bilimleri ve Meteoroloji Mühendisliği, Meteorolojik Afetler, Mühendislik ve Teknoloji

Yayınlardaki İsimler: Deniz, Ali

Metrikler

Yayın

174

Atıf (WoS)

317

H-İndeks (WoS)

8

Atıf (Scopus)

613

H-İndeks (Scopus)

12

Proje

25

Tez Danışmanlığı

4

Açık Erişim

1
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Prof. Dr. Ali Deniz 1965 yılında Sakarya’nın Geyve ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini memleketi Sakarya’da tamamladı. 1988 yılında İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1989 yılında araştırma görevlisi olarak İTÜ’de profesyonel çalışma hayatına başladı. 1991 yılında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nden Meteoroloji Yüksek Mühendisi unvanını aldı. 1997 yılında da doktorasını tamamladı. 2012 yılında doçent, 2019 yılında da profesörlük unvanını aldı.
Prof. Dr. Ali Deniz, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nde halen profesör olarak görev yapmaktadır. Akademik olarak süregelen görevinin yanı sıra idari olarak hem İTÜ’de hem de Marmara Temiz Hava Merkezi Bölge Müdürlüğü’nde çeşitli görevlerde de yer almıştır. 2006-2009 yılları arasında Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüş ve 2010-2011 yılları arasında Marmara Temiz Hava Merkezi Bölge Müdürü olarak görev yapmıştır. Halihazırda İstanbul Teknik Üniversitesi Genel Sekreterliği ve Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini icra etmektedir.
Akademik olarak yaptığı proje çalışmalarında, şuana kadar 3 adet TÜBİTAK 1001 Projesi yürütücülüğü yapmış, Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) için 2 adet Proje yürütücülüğü üstlenmiş, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları için birçok projede yürütücü olarak yer almıştır. Bunların yanında aralarında TÜBİTAK, TUJJB’nin de yer aldığı farklı özel ve kamu kurumları için toplamda 7 adet projede araştırmacı olarak görev almıştır. Prof. Dr. Ali Deniz, bu projelerde daha çok hava kirliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanmıştır.
Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nde son 5 yıldır Atmosfer Dinamiği I ve II, Havacılık Meteorolojisi derslerini düzenli olarak vermekte olup, öncesinde yüksek lisans dersi olarak İleri Sinoptik Meteoroloji ve çeşitli havuz dersleri de vermiştir. 2015 yılında Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından iki yılda bir geleneksel olarak düzenlenen Atmosfer Bilimleri Sempozyumu’nun yürütücülüğünü yapmıştır. Şu ana kadar 8 adet yüksek lisans tezi ve 2 adet doktora tezi yöneticiliğini tamamlamış, hali hazırda 5 adet yüksek lisans ve 6 adet doktora tezi yöneticiliğine devam etmektedir.
Uzmanlık alanları; hava olaylarının atmosferik dinamikleri, orta ölçekli ve sinoptik ölçekli özellikleri, hava kirliliği ve havacılık meteorolojisidir. Akademik yayın çalışmalarında şu ana kadar SCI kategorisinde 26 adet uluslararası makalesi, uluslararası diğer dergilerde de 6 adet makalesi bulunmaktadır. ULAKBİM tarafından taranan ulusal hakemli dergilerde toplamda 10 adet yayını bulunan Ali Deniz’in, ulusal ve uluslararası konferanslarda toplamda 92 adet tebliği bulunmaktadır. Web of Science (WOS) veri tabanına göre H-İndeksi 8 olup, 363 atıfı bulunmaktadır. Google Akademik veri tabanına göre H-İndeksi 10 olup, 706 atıfı bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ali Deniz, doktorası sırasında ve hemen sonrasında sinoptik ölçekli hava olayları ve iklim değişikliği konularına odaklanmıştır. Bu bağlamda Türkiye için iklim endekslerinin mekânsal değişimini incelemiştir. Ayrıca Türkiye üzerindeki yağışlı ve kurak zamanların klimatolojisini ortaya koymuştur. Daha sonra kararlı atmosferik koşullara odaklanmıştır. Hava kirliliğinin klimatolojisi ve etkileri üzerine çalışmalar yapmıştır. Bunların insan sağlığı üzerindeki etkilerini de sayısal olarak ortaya koymuştur. Ayrıca sabit atmosfer koşullarında meydana gelen sis olayı ile ilgili birden fazla makaleyi havacılık sektörü açısından incelemiş ve bununla ilgili iki farklı proje yürütmüştür. Son zamanlardaki çalışmalarında kararsız atmosferik koşullara eğilerek Marmara Bölgesi için gök gürültülü fırtınaların klimatolojik özelliklerini ortaya çıkarmıştır. Ardından Marmara Bölgesi’ndeki havalimanlarında yıldırım olaylarıyla ilgili çalışmalar yapmıştır. Son çalışmalarında yağış ve hava kirliliğinin klimatolojisini ve etkilerini araştırmaya devam etmektedir. Yaptığı tüm çalışmalarda birçok istatistiksel yöntem, sayısal hava tahmin modeli, iklim modelleri ve makine öğrenmesi algoritmaları kullanmıştır.